Изграденият от ДППИ Планетариум в Бургас кандидатства за „Сграда на годината“  

08 Декември 2023

Изграденият от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Планетариум в Бургас участва в престижния национален конкурс „Сграда на годината“ и е класиран в категория „Социална инфраструктура – култура“ за 2023 г. Интересната сграда се намира в Зоната за обществен достъп непосредствено до Морска гара – Бургас на пристанищен терминал Бургас-изток 1. Тя е комбинация от съвременна архитектура и модерно пространство за обучение и развлечение.

Планетариумът представлява огледална сфера, състояща се от неръждаема стомана, поставена на сектори. Пръстенът е с конструкция от метални профили и е облицован с материали, устойчиви на атмосферни влияния. Входът към Планетариума включва специални лазерно изрязани метални входно-изходни портали, а пътека с наклон, виеща се около сградата, осигурява достъп на хора в неравностойно положение.    Благодарение на технологичните предимства, с които обектът разполага – последен модел оборудване за 3D прожекции и визуализации, посетителите могат да се потопят в тайните на необятния Космос.

Haциoнaлният ĸoнĸypc „Cгpaдa нa гoдинaтa“ e нaй-пoпyляpнoтo и пpecтижнo cъбитие в cфepaтa нa инвecтициoннитe пpoeĸти, cтpoитeлcтвoтo и apxитeĸтypaтa в Бългapия. Цeлтa нa кoнĸypca e дa oтличaвa нaй-дoбpитe пocтижeния пpи peaлизaция нa cъвpeмeнни cгpaдни пpoeĸти пpeз cъoтвeтнaтa гoдинa в Бългapия, ĸaĸтo и cвъpзaнитe c peaлизaциятa им инвecтитop, apxитeĸт и cтpoитeл.

Всеки, който желае, може да подкрепи Планетариум – Бургас, като гласува от тук: https://www.buildingoftheyear.bg/bg/uchastnici/socialna-infrastruktura-kultura-i-nauka/planetarium-grad-burgas

 

Инвеститор: Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“

Проектант: „Декор Дизайн“ Архитекти Бурулянови

Изпълнител: ЕКИП 5

Снимки: Smile G Photography, Tencho Petkov Photography