ДППИ отбелязва Деня на река Дунав в Русе

22 Юни 2021

С песни, танци и празнично настроение Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) ще отбележи Деня на река Дунав в град Русе. По време на тържеството ще бъдат наградени и младите поетични таланти, премерили сили в детския конкурс „Дунав и Русе в сърцето ми“, организиран от ДППИ в чест на празника. Събитието ще се проведе на 29 юни 2021 г. пред сградата на Центъра за речни информационни услуги – Русе.

В конкурса за поезия „Дунав и Русе в сърцето ми“ могат да участват деца на възраст до 14 години. Всеки участник може да представи авторско стихотворение до 25 юни 2021 г. Наградите ще бъдат предметни. Повече информация може да намерите на www.bgports.bg.

Конвенцията за опазване на река Дунав е подписана на 29 юни 1994 г. в град София. Документът е стратегическа основа в международното сътрудничество за опазване и устойчиво използване на Дунав. Целта на празника е да привлече вниманието към значението и опазването на една от най-значимите европейски реки и нейните притоците.

Целият контрол на корабния трафик в българската част на река Дунав е съсредоточен в РИС център – Русе, който е първият по рода си в Европа. Опериран от ДППИ, центърът предоставя пълна картина на навигационната ситуация в българския участък на р. Дунав. Това от една страна помага за безопасната работа на корабоводителите, а от друга – улеснява контрола от страна на отговорните институции.