Приказно красива гледка на ветрила по лунната морска пътека очарова варненци

03 Септември 2020

 
 
„Обичащите са търпеливи и знаят, че луната има нужда от време, за да достигне своята пълна и най-красива фаза.“ ~ Ш. Табризи
 
Слънцето изгрява и залязва, за да изгрее луната. Казват, че луната е най-красива, когато е пълна. Казват, че пълната луна влияе на настроенията и емоциите на хората по различни начини, но едно е сигурно – не ги оставя равнодушни. Казват също, че пълната луна през септември се нарича Царевична или Жътварска.
 
Под тази луна се състезаваха ветроходните яхти на 01.09.2020 г. и на 02.09.2020 г. във Варненския залив. Регатата се проведе по хандикапните системи ORC, IRC и клас „Свободен“. Лодките плаваха от Фар Варна до Трета буна и обратно възможно най-близо до брега с вдигнати ветрила, а наблюдаващите хора от плажа, крайбрежната алея и Морската градина останаха впечатлени от приказната гледка – плаване под ветрила по лунната морска пътека.
Организатор на ветроходната регата плаване „Пълнолуние 2020“ е Ветроходна академия „Кор Кароли“. Събитието се проведе с подкрепата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, а ръководителят на отдел „Връзки с обществеността и протокол“ Мариела Ганчовска връчи медалите на победителите.