Успехи и на река, и на море бележат 2019-а година за ДППИ

23 Декември 2019

 

Последните дни от изтичащата година винаги са повод за равносметка. Преодолени предизвикателства, постигнати цели и редица реализирани проекти и на река, и на море бележат 2019-а година за Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

От няколко години насам, на влизане в град Русе ни посрещат светлините на сградата на Речния информационен център, където е съсредоточен целият контрол на корабния трафик по река Дунав. В началото на годината еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел посети РИС център – Русе и остана впечатлена от речната информационна система БУЛРИС, изградена от ДППИ. Тя оцени високо нивото на дигитализация на пристанищните услуги у нас и технологичните възможности на речната информационна система в българската част на Дунав.

През 2019 г. в системата „Обслужване на едно гише” са обработени над 17 000 записа, като най-натоварен е бил трафикът по Дунав от м. април до м. октомври. Извършени са многобройни промерни дейности в пристанищни акватории, като са изготвени 25 прецизни хидрографски карти, които служат за безопасно и безпроблемно плаване.

В рамките на проект RIS COMEX експерти от ДППИ осъществиха подаване на данни от Автоматичната система за идентификация /AIS/, поддържана от БУЛРИС, към централен общоевропейски AIS сървър, който обединява всички данни от страните-партньори по проекта. Успешно бяха актуализирани основни системи като NtS, SW на река, ERI.

В началото на годината генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов стана член на първата консултативна група на „Мрежата на дунавските пристанища“ /Danube Ports Network/, чиято цел е да допринесе за постигане на по-динамична, устойчива и модерна мрежа от пристанища в Дунавския регион.

ДППИ организира речно изложение в гр. Русе, което насочи вниманието към предимствата на товарния транспорт по вода, а в гр. Виена, Австрия директорът на дирекция „Управление на проекти“ в ДППИ Анна Натова подписа ключов документ за устойчивото развитие на Дунавския регион.

Годината беше силна и по отношение на дейността на ДППИ в морските пристанища. Редица инфраструктурни подобрения в Бургас и Варна бележат 2019 година, както и подобрение на нивото на дигитализация на пристанищните услуги у нас.

ДППИ даде старт на високотехнологични авангардни системи за сигурност на територията на пристанищните терминали Варна-изток, Варна-запад и Бургас-изток 1. Изградените системи, базирани на модерни технологии, контролират риска и повишават значително сигурността на територията на морските пристанища у нас, позволявайки непрекъснато видеонаблюдение за защита на критичната инфраструктура.

Междувременно ДППИ модернизира района на Морска гара – Варна. Възстановени са настилките в района на 3-то, 4-то и 5-о кейово място, изградени са нови кабелни трасета, улично осветление, портали и системи за контрол на достъпа и т.н. Подобрен и модернизиран е и районът на пристанищен терминал Варна-запад.

В Бургас беше облагороден районът около 3-то и 4-то корабно място на пристанищен терминал Бургас-изток 1. Благодарение на това вече е създадена комплексна благоустройствена среда и необходимата инфраструктура за достъп до Магазия 1, Морска гара и Яхт клуб „Порт Бургас“, както и до новостроящите се обекти в района на Зоната за обществен достъп.

Приключи изграждането на Конгресен, научно-изследователски център за контрол и изследване на Черно море, който предстои да бъде официално открит през новата година. Освен че ще допринесе значително за развитието на конгресния туризъм в България, модерната сграда ще се използва целогодишно и като място за провеждане на изложби, концерти, атракциони и различни образователни събития.

В края на годината Международната асоциация на капитаните на пристанищата – International Harbour Masters' Association /IHMA/ прие ДППИ за пълноправен член. Така страната ни вече има представител в престижната световна асоциация, която обединява харбър мастърите и институциите, отговорни за контрола на морските операции в пристанището.

Новината за членството в IHMA дойде непосредствено след като предприятието отбеляза тържествено 20-годишнината от установяването на услугите по управление на корабния трафик и информационното обслужване на корабоплаването в България. Поводът събра в град Варна представители на най-големите български и световни организации в морския бранш, а генералният директор Ангел Забуртов получи отличие за успешно управление на корабния трафик лично от кмета на Варна Иван Портних.

Две живописни фотографии на построени от ДППИ обекти по успешно реализирани европроекти бяха отличени в конкурса на Европейската комисия „Европа в моя регион“. На пощенски картички заблестяха Бреговият център за управление и информационно обслужване на корабоплаването в гр. Бургас, изграден в рамките на проект „Информационна система за управление трафика на плавателни съдове /VTMIS/“, и Речният информационен център в гр. Русе, изграден по проект „Създаване на речна информационна система по българската част на река Дунав – БУЛРИС“. На фотоизложба за емблематични варненски места, озаглавена „Виж Варна“, изгря и знаковата сграда на ДППИ Дом на моряка.

Идващата година е повод за нови цели, нови стремежи и надграждане на постигнатото. В този ред на мисли 2020-а отново ще бъде белязана от усилена работа и нови предизвикателства. За ДППИ новата година ще бъде дори още по-специална от старата, защото предприятието ще отпразнува 15 години от своето създаване.