Домът на моряка краси фотоизложба за емблематични варненски места

05 Септември 2019

Знаковата сграда на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Дом на моряка краси фотоизложба за емблематични варненски места. Изложбата „Виж Варна“, която радва с живописните си фотографии варненци и гостите на града, е подредена на входа на Морската градина до Слънчевия часовник.

Емблематичната сграда е построена през 1979 г. Строителството й е поверено на Националния институт за паметниците на културата, като са спазени старите български традиции по градеж на възрожденските къщи. Всички материали, използвани в изграждането, са естествени. В конструкцията й няма бетонни плочи, а дървени греди, които позволяват естествена циркулация на въздуха в сградата. Поддръжката на Дома на моряка е специфична. Дървото, което е основен материал, се обработва на всеки 7 години със специални консервиращи лакове, които не позволяват то да се увреди.

През годините Домът на моряка е посрещал гости от почти всички континенти, които са оставали впечатлени от своеобразния уют в духа на традиционното българско гостоприемство, както и от уникалната медна пластика на ветрохода „Калиакра“. Днес живописната сграда се е превърнала в един от символите на Варна – забележителност, която привлича погледите и буди възхищение сред туристите.