Речно изложение, организирано от ДППИ, насочи вниманието към предимствата на товарния транспорт по вода

22 Май 2019

 

В присъствието на заместник-кмета на Община Русе д-р Страхил Карапчански, заместник областния управител на Област Русе Валентин Колев и редица експерти в областта на водния транспорт, на 21 май 2019 г. в гр. Русе беше представена специализирана изложба, фокусирана върху предимствата и потенциала за развитие на товарния транспорт по река Дунав. Организирана от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, изложбата, подредена на кораба „Русчук“, представи постигнатите резултати по международния проект DBS Gateway Region.

„Вие доказвате, че въпреки ограниченията, успявате да реализирате проекти с практическа стойност в международен консорциум с авторитетни партньори. Нашият опит показва, че именно реализацията на подобни мултинационални проекти успява да позиционира българските градове, региони, институции, както и българските приоритети в политическия дневен ред на Европейския съюз“, заяви заместник-кметът на Русе Страхил Карапчански. От своя страна областният управител Валентин Колев отбеляза, че този проект разчупва рамките на традиционното двустранно сътрудничество, включвайки десет страни от поречието на река Дунав, и изрази увереност, че постигнатото ще допринесе за по-добра свързаност, привличане на по-големи обеми товари и за развитието на прилежащите до реката региони.

Международният проект с българско участие насочва общественото внимание към проблемите на река Дунав. Водени от максимата „Заедно можем повече“, партньори от Австрия, България, Румъния, Сърбия, Словакия, Унгария, Хърватия, Германия, Украйна и Молдова обединяват усилия в постигането на една обща цел: регионът река Дунав – Черно море да се превърне в „портал“, свързващ Централна Европа и Черно море с Каспийския регион и Далечния изток. С успешното приключване на проекта ще бъдат изведени конкретни предложения за бъдещи инфраструктурни проекти, които да допринесат осезаемо за развитието и модернизацията на водния транспорт. Водещ партньор е Регионалното правителство на Долна Австрия.