Първият ветроходен форум у нас, организиран с подкрепата на ДППИ, събра във Варна и София настоящи и бъдещи любители на платната

01 Април 2019

 

Организиран с подкрепата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, първият по рода си форум у нас, посветен на ветроходството, събра десетки настоящи и бъдещи любители на платната във Варна и София. Събитието на „Ветроходна академия Кор Кароли“ се проведе на 24 март 2019 г. в Икономически университет – Варна, а на 31 март 2019 г. магията на ветроходството се пренесе в Национална спортна академия „Васил Левски” в столицата.

В София генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов призова бранша за аргументирани предложения какви административни промени иска да се случат в подкрепа развитието на водния спорт. Той припомни, че на териториите в големите пристанища Варна и Бургас, където вече не пристават търговски кораби, се е освободила акватория, подходяща за изграждане на яхтени марини. Развитието ще се случва постепенно, като се започне с изграждането на първите два понтона във Варна и Бургас, които, според необходимостта, ще се надграждат във времето, допълни Забуртов. От своя страна Антоанета Георгиева от „Ветроходна академия Кор Кароли“ подчерта, че форумът се провежда благодарение на това, че държава, бизнес и общество се обединяват. Тя беше категорична, че положителната промяна в развитието на ветроходството у нас ще се случи само ако съвместната работа продължи.

Сред лекторите на националния форум „Ветроходство в Черно море“ бяха редица изявени ветроходци като д-р Васил Куртев, проф. Камен Фильов, Дончо Папазов и др. В края на форума знаменитият мореплавател кап. Николай Джамбазов разказа своята вдъхновяваща история и отправи окуражаващ призив към младите: да не спират да мечтаят и да се борят да превръщат мечтите си в реалност, макар и да изглеждат напълно невъзможни.