Жените морски специалисти в ДППИ

06 Август 2018

 

Макар и все още да няма точна статистика какъв е броят на жените, работещи в морския бранш у нас, все повече дами завършват морски специалности и търсят реализация в тази насока. Въпреки че през последните години няма спад в желаещите да практикуват професии, свързани с морето, и дори се наблюдава приток на жени, заети в бранша, броят им продължава да бъде сравнително малък, твърдят специалистите.

Доскоро приемана за чисто мъжка, морската професия е голямо предизвикателство за жените, защото отговорностите са големи, а списъкът с качествата, които трябва да притежаваш, за да се наложиш сред мъжете и да спечелиш доверието им, никак не е малък. Морската професия е призвание и начин на живот, категорична е Таня Георгиева, която дълги години работи като оператор в Брегова станция „Варна радио“ към Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Бреговата радиостанция е създадена още през далечната 1947 г. С нея са свързани не само първите успешни излъчвания, но и заявяването на повиквателния сигнал LZW, използван и до днес. Любопитното е, че за работата в телефонната служба в Бреговата станция жените са били по-предпочитани от мъжете, защото по онова време женският глас се е смятал за по-проходим, чувал се е по-надалече и това е спомагало за по-добрата комуникация.

Таня споделя, че потърсила реализация в морския сектор, заради голямата си любов към моретo, и завършила с отличие магистратура по Международно морско право и управление на риска. Освен добра мотивация, за да успееш да се реализираш в бранша, са нужни силна воля и упоритост, допълва тя. Каквито и трудности да срещаме по пътя си, трябва да продължаваме напред, категорична е младата жена. Разказва, че в Бреговия център за управление на корабния трафик във Варна няма разделение на мъже и жени и всички дружно създават една приятна работна атмосфера. Всеки работен ден за нея е ново приключение, защото работата е голямата й страст. Таня споделя, че е вдъхновила много млади момичета да последват нейния път. И че, ако можеше да върне времето назад, пак би направила същия избор.

Ръководеното от Ангел Забуртов предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е едно от дружествата в бранша с най-силно женско присъствие е. Дамите в ДППИ са близо 40 % от общия брой на кадрите. Изненадващо се оказва, че професиите, свързани с морето, са предпочитани не само от живеещите в морските ни градове, но и от тези в столицата. Най-притегателна е морската професия за дамите във Варна и в София. Най-много представителки на нежния пол от ДППИ работят в Главното управление в София, в териториалното поделение във Варна и в Дирекция „Ръководство на корабния трафик - Черно море“. В женски ръце са поверени Правната дирекция, Дирекциите „Управление на проекти“, и „Инфраструктура, акватория и собственост“, както и пиарът на предприятието. Под женско ръководство е и пристанищният терминал Петрол във Варна, а генералният директор на ДППИ споделя, че с жените се работи по-лесно, защото са по-мотивирани да доказват уменията и професионализма си и за тях не съществуват невъзможни за решение казуси.