Младите надежди на ветроходството бяха наградени от генералния директор на ДППИ във Варнa

13 Юли 2018

 

Специално украсен от ДП „Пристанищна инфраструктура“, емблематичният ветроход „Калиакра“ се превърна в изпълнена с вълнуваща емоционална атмосфера сцена, на която се проведе официалната церемония по закриването на Международна регата Порт Варна 2018 за деца и младежи. Генералният директор Ангел Забуртов лично награди призьорите сред най-малките и най-ентусиазираните състезатели – младите надежди на ветроходството в клас Оптимист. Талантливите участници в регатата от България, от испанския остров Тенерифе и от гръцкия остров Сирос бяха зарадвани и със специални подаръци от ДППИ.

Една от най-престижните за страната ни регати за детските класове Оптимист, Лазер 4,7 и 420 с над 40-годишна история, тази година се проведе с международно участие под съдийството на Евгений Мавродиев. Варненският залив се напълни с ветрила в периода 9 – 12 юли 2018 г.

В надпреварата се включиха десет клуба – осем български, един гръцки и един испански, представени от общо 77 състезатели в клас Оптимист, 14 – в клас Лазер 4.7 и 14 състезатели в клас 420.

Ветроходен клас Оптимист е предназначен за най-малките ветроходци до 15-годишна възраст и до 55 кг, като тези лодки са най-разпространените в света. Лазер 4.7 е по-бърза и маневрена лодка – преходен клас, предназначен за напреднали деца, която стъкмена с по-големи платна се състезава в две олимпийски дисциплини. Екстремната лодка 420 се управлява от екипаж от двама души – шкипер, който навигира лодката, и шкотман, който управлява платната и откренява.

Домакин и организатор на детската регата е Яхт Клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна”. Спортната надпревара се проведе с подкрепата на ДППИ.