Варна отбеляза тържествено Международния ден на моряка

26 Юни 2018

 

„Има моряци и има обожатели на сушата.
И няма нищо средно.“

С много слънчево настроение и вълнуващи летни емоции Варна отбеляза тържествено Международния ден на моряка на 25 юни 2018 г. Повелителят на моретата и океаните пристигна специално за празника със свитата си в морската ни столица, за да се срещне с най-малките морячета. На борда на „Калиакра“ децата получиха морско кръщение от цар Нептун. И за да бъде празничното настроение още по-весело и детските усмивки още по-големи, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ зарадва малчуганите с разходка из варненския залив с емблематичния ветроходен кораб, както и с много подаръци.

Тържественото честване на Деня на моряка продължи с празничен концерт, открит от представителния духов оркестър на Военноморските сили. Моряци и техните близки, варненци и гости на града, съпричастни с морската идея, препълниха Летния театър. Генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов връчи специалната награда на ДППИ в националния конкурс „Диря в морето“. Отличието получи поетесата Галина Иванова за стиховете „Монолог на една Пенелопа“, „Дойде с виелицата...“ и „Писмо наум“.

„Копнежът по морето и копнежът по брега вървят ръка за ръка. Подкрепихме композицията „Очакване“, сега ще подкрепим и Паметника на моряка“, коментира от сцената на Летния театър Ангел Забуртов.

Празникът е официално обявен като такъв от Организацията на обединените нации /ООН/ и има за цел да подчертае важността на моряшката професия в световен мащаб. Официалното честване, организирано от морската общественост на Варна с подкрепата на Община Варна и на ДП „Пристанищна инфраструктура“, се проведе за шеста поредна година.