Премиерата на книгата на ДППИ за българските фарове препълни Дома на моряка във Варна

21 Юни 2018

При голям интерес и препълнена зала книгата на ДППИ „Фаровете и другите средства за навигационно осигуряване по Българското черноморско крайбрежие /1878 – 2018 г./“ беше представена в Дома на моряка във Варна на 20 юни 2018 г. Събитието беше уважено от областния управител Стоян Пасев, командира на ВМС контраадмирал Митко Петев и редица представители на морския бранш.

„Подобен пълен справочник за българските черноморски фарове не е издаван досега в България. Тази книга е символичен подарък не само за всички нас, но и за следващите поколения“, коментира генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов и допълни, че ДППИ винаги е имало специално отношение към опазването и съхранението на историята.

Контраадмирал Митко Петев подчерта, че фарът е един от символите на морето. Преди да види брега, морякът вижда първо фара и надеждата, че спасението е наблизо. Фаровете са спасителите на хиляди моряци, коментира той и допълни, че Военноморските сили и ДППИ имат съвместен ангажимент да поддържат и стопанисват тези „кули на спасението“. Издаването на тази книга показва, че имаме обединение на българската морска идея. Тя не е монопол на никого, тя означава съпричастност, заяви още контраадмиралът.

За дългия път от раждането на идеята до нейното реализиране и за трудностите, с които са се сблъскали, извървявайки този път, разказаха авторите Атанас Панайотов и Мариана Кръстева. Те са събрали и представили най-пълната и най-достоверна информация, свързана с всички съоръжения за навигационно осигуряване, насочване и регулиране на движението по Черноморското ни крайбрежие, плавателните канали и пристанищните акватории.

Обаятелните светлини на черноморските фарове блестят на цели 240 страници в двуезичното издание. Историите на светлинните ни знаци очароват и запленяват читателите още с първите редове. Книгата ни пренася в миналото и в същото време отправя поглед към далечното бъдеще, където Варненският фар с лика на „Св. Николай Чудотворец“, Бургаският фар, Шабленският фар, фарът на нос Калиакра и всички останали светещи кули продължават да греят с още по-ярка светлина.