Светлините на българските черноморски фарове „проблеснаха“ и на другия край на света

05 Юни 2018

 

Обаятелните светлини на българските черноморски фарове „проблеснаха“ и на другия край на света. ДП „Пристанищна инфраструктура“ разказа вълнуващата история на светлинните ни знаци на изложението „Фаровете – световно културно и историческо наследство“ в Инчон, Република Корея. То се проведе по време на 19-ата конференция на Международната Асоциация на фаровите служби /IALA/ на тема „Успешни пътувания, устойчива планета – нова ера за морските средства за навигация в един свързан свят“ в периода 27 май – 2 юни 2018 г. и представи историческата и културна значимост на фаровете от цял свят. На Общата Асамблея на Морската Асоциация беше приета и т.н. „Декларация от Инчон“, която има за цел да придаде едно ново значение на морските фарове като важна част от световното културно наследство, с което ще се отбележи нов етап в историята на IALA.

Посетителите на изложението – членове на IALA, както и представители на широката общественост, имаха изключителната възможност да се запознаят с внушителната история на най-старите навигационни съоръжения. Те останаха очаровани от красотата и техническите параметри на българските фарове: фарът в Бургас, „запален“ още през 1899 г. – няколко години преди официалното откриване на пристанището, емблематичният фар „Свети Николай Чудотворец“ във Варна, фарът на нос Калиакра, впечатляващ със силната си вдаденост в морето и с отвесните си скали, фарът на нос Емине – един от най-стратегическите морски фарове в Черно море, най-северният български фар, разположен на най-източната точка на България – Шабленският фар, както и забележителните фарове на нос Галата, на остров Св. Анастасия, на Маслен нос и на Ахтопол. ДППИ представи и т.н. съвременни фарове на XXI век – бреговите центрове за управление и информационно обслужване на корабоплаването в Бургас и Варна.

Тайнствени и загадъчни, величествени и респектиращи, символи на човешката цивилизация и напредък, на сигурността и благополучието, на очакването, надеждата и романтиката, светещите кули винаги са привличали любопитството на малки и големи. В магията на българските фарове се потопиха и най-малките посетители на изложението. Децата останаха най-запленени от очарователните фотоси на фаровете, чиято светлина озарява пътя на корабите в далечната и непозната за тях земя, наречена България.

От средата на 1909 г. морските фарове и навигационни знаци по Българското Черноморие са под грижата на българската държава. По това време вече са построени фаровете на н. Шабла, н. Калиакра, н. Галата, н. Емине, о-в Св. Иван, о-в Св. Анастасия, фаровете в Бургас и Варна. В периода 1910 – 1939 г. в България се строят нови фарове в Евксиноград, Маслен нос, н. Св. Атанас, Несебър, Поморие, Царево, Ахтопол, Созопол. През 1928 г. е изготвена програма за модернизиране на всички фарове по нашето Черноморие. Част от тях се стопанисват от ДППИ.

През 2016 г. с подкрепата на ДППИ беше заснета документалната поредица на БНТ „Светлина в безкрая“, която разказва неизвестни факти от историята на едни от най-старите навигационни съоръжения по морския ни бряг. През м. юни тази година предстои да излезе от печат книгата на ДППИ „Фаровете и другите средства за навигационно осигуряване по Българското черноморско крайбрежие /1878 – 2018 г./“ с автори Атанас Панайотов и Мариана Кръстева, която ще представи всички съоръжения за навигационно осигуряване, насочване и регулиране на движението по Българското черноморско крайбрежие в по-голяма от всички досегашни публикации пълнота.