Знаменитото плаване на кап. Георгиев оживява на страниците на луксозен календар за 2018 година

02 Януари 2018

„Обиколката около света е дело на всички български моряци, на всички истински ветроходци. То принадлежи на целия народ…“ –  кап. Георги Георгиев

По повод 40-ата годишнина от успешното завършване на първата българска самотна ветроходна обиколка на света, героичното пътешествие на кап. Георги Георгиев оживява върху страниците на луксозен 12-листен календар за 2018 година, издаден с подкрепата на ДП „Пристанищна инфраструктура“ от Яхт клуб „Капитан Георги Георгиев – Порт Варна“, чийто патрон е бележитият български ветроходец. Факсимилета от оригинални картички, снимки, откъси от личния му дневник и писма, изпращани от кап. Георгиев по време на неговото 202-дневно легендарно плаване, разкриват стоицизма и мъжеството на великия българин, хвърляйки светлина върху спиращи дъха моменти от историческото околосветско пътешествие. Оригиналният календар разказва завладяващата история на вълнуващото приключение на капитана, която пленява, очарова и вдъхновява.

На 20 декември 1977 г. кап. Георги Георгиев се превръща в първия българин, който прави обиколка на Земята с ветроходна яхта. Околосветското му пътешествието с „Кор Кароли“ започва през 1976 г. от кубинската столица Хавана, преминавайки през Панама, Маркизките острови, Фиджи, Торесовия проток, Австралия, Индийския океан, Порт Елизабет и Кейптаун, за да завърши година по-късно отново в Хавана. Забележителната ветроходна околосветска обиколка на кап. Георгиев е вписана в Книгата за рекордите на Гинес, а самият той споделя в дневника си, че не е имало и миг, в който да съжалява, че е приел да извърши плаването.