Наградиха най-добрите във ветроходството

20 Декември 2017

Генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов беше сред официалните гости на церемонията по връчването на годишните награди за най-добри постижения във ветроходството. Тържественото награждаване традиционно събра ветроходната общност на 20 декември 2017 г. в сградата на Община Варна. Престижното събитие се проведе с подкрепата на ДППИ, а Ангел Забуртов връчи наградите на част от призьорите.

Най-престижната ветроходна награда у нас „Златен Глобус Кор Кароли“ за четвърти пореден път получи ветроходецът от Каварна д-р Васил Куртев. На 17 май 2017 г. във Варна 80-годишният мореплавател завърши околосветското си самотно плаване с яхтата „Одесос“, построена от самия него, като за 21 месеца измина над 26 000 морски мили. 
Преходната награда за най-добро българско морско ветроходно постижение на годината беше присъдена от Фондация „Кор Кароли“ с председател к.д.п. Тома Томов. Призът е учреден в чест на знаменитото самотно плаване на кап. Георги Георгиев и носи името на неговата яхта.

Датата 20 декември е емблематична, тъй като на този ден през 1976 г. от кубинската столица Хавана започва и година по-късно завършва околосветското плаване на кап. Георгиев, вписано в Книгата за рекордитe на Гинес. Тази година връчването на наградата „Златен Глобус Кор Кароли“ съвпада с 40-годишнината от забележителната околосветска ветроходна обиколка.