Брегова станция „Варна радио“ събра няколко поколения приятели на своята 70-а годишнина

12 Декември 2017

Брегова станция „Варна радио“ /LZW/ събра няколко поколения съмишленици и приятели на своята 70-а годишнина на 12 декември 2017 г. Празничният ден беше изпълнен с много вълнуващи емоции, топли поздравления, сантиментални спомени, доза носталгия, но и поглед, устремен в бъдещето. 
Официалното честване, организирано от ДП „Пристанищна инфраструктура“, се проведе в сградата на Брегови център за управление и информационно обслужване на корабоплаването. „Варна-радио“ отпразнува своя рожден ден в компанията на Христо Иванов – зам. кмет на Община Варна, Илиян Карагьозов – зам. областен управител, Калина Белмезова – кмет на район „Аспарухово“, кадри-ветерани от ранните години на радиостанцията и представители на морската общественост. 
„Варна радио“ ще съществува дълго, защото е немислимо да се осигурява морска и авиационна безопасност без съвременните комуникационни връзки, а станцията напълно покрива всички критерии.“ Това заяви генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов по време на тържественото откриване на събитието. Той поздрави всички работещи в радиостанцията и им пожела много нови успехи. Ветераните от бранша припомниха завладяващата история на бреговата станция и разказаха как се е случил преходът от морзовия ключ и слушалките към най-новите технологии. 
Брегова радиостанция „Варна радио“ е създадена през далечната 1947 г., а датата 12 декември е знаменателна. С нея са свързани не само първите успешни излъчвания, но и заявяването на повиквателния сигнал LZW, използван и до днес. 
От съвсем малка радиостанция с по един предавател и приемник за обслужване на 1-2 кораба в наши води, през 70-те години на XX век „Варна радио“ се превръща в съвременна станция, разполагаща с най-модерната у нас за времето си техника. От 1995 г. LZW работи активно в Световната морска система за бедствие и безопасност /GMDSS/, първоначално в зона А2 на средни вълни и зона А1 на УКВ само за Варна и Бургас, a от 2004 г. – в пълна зона А1 на УКВ за цялото крайбрежие. Активно съдейства на Морския спасително-координационен център и на корабите в морето. 
През 2008 г. радиостанцията преминава в състава на ДППИ, което е предпоставка за последващото й развитие и модернизиране. С изпълнението на фаза 3 от проект VTMIS през 2015 г. ДП „Пристанищна инфраструктура“ изгражда новия оперативен център по GMDSS. От него дистанционно се управляват ресурсите в РПЦ „Кичево“ и РПЦ „Китка“, включително международната система NAVTEX, излъчваща за България и за Румъния по решение на Международната морска организация. Управляват се и всички УКВ станции по цялото крайбрежие. 
Към настоящия момент бреговата радиостанция се помещава в модерната сграда на Брегови център – Варна, изградена от ДППИ. След 2015 г. със съвременната техника и софтуер от авангарда на електронните, комуникационни и информационни технологии в света, дейността на „Варна радио“ е вече на нивото на най-високотехнологичните радиостанции в световен мащаб и като част от Световната морска система за бедствие и безопасност успешно продължава своята работа по опазване на морската среда и на човешкия живот на море.