Пристанищен терминал Видин-център с модерна визия на европейско ниво

20 Ноември 2017

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ приключи обновлението на пристанищен терминал Видин-център. Поканата на ДППИ за есенна разходка на 20 ноември 2017 г. из модернизирания терминал приеха областният управител на Видин Албена Георгиева, заместник областният управител Елка Георгиева, кметът на града Огнян Ценков, народните представители Владимир Тошев и Росен Живков, управителят на „Пристанище Видин“ ЕООД Иво Иванов, представители на бизнеса и на медиите.

„Видин е вратата на Европа и направихме така, че тази врата да е харесвана от гостите на града и от хората, живеещи тук“, каза генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов.

Областният управител Албена Георгиева коментира, че сме свидетели на един европейски дунавски пристанищен център, отговарящ на всички изисквания за акостиране на товарни и туристически кораби.

„Обновеният пристанищен терминал Видин-център е съобразен с традициите на града ни. Обектът се вписва в градската среда с добре оформената зона за обществен достъп като продължение на красивия ни Крайдунавски парк“. Това заяви кметът на Видин Огнян Ценков и добави, че така участъкът се превръща в привлекателно и любимо място за разходка на видинчани и гости на града. Той подчерта, че реализирането на проекта е допринесло за повишаване на сигурността на корабоплаването по река Дунав с осигуряването на 5 корабни места. „Да си пожелаем повече такива придобивки, които да носят полза за всички нас“, завърши речта си Огнян Ценков.

 Народният представител от ГЕРБ и областен координатор Владимир Тошев заяви, че обновеният пристанищен терминал е нагледен пример за това, че когато се работи далновидно, проектите се реализират успешно и са от полза за всички. „ДП „Пристанищна инфраструктура“ показва, че и държавните структури, когато се ръководят успешно и с перспектива, могат да бъдат печеливши“, подчерта Владимир Тошев и допълни, че вече не само крепостта „Баба Вида“ краси града, а и обновеното пристанище.

В духа на изказването на Владимир Тошев директорът на Клон – ТП „Пристанище Лом“ към ДППИ Росен Борисов обобщи, че гр. Видин може да се похвали с едно модерно пристанище с визия на европейско ниво.

Реализирането на инвестиционната политика на ДППИ по отношение на пристанище Видин – в частност пристанищен терминал Видин-център, започна през 2012 г., като в периода 2012 – 2015 г. е изпълнен проектът „Стабилизиране на наклонена кейова стена“. През 2016 г. е изграден предпазен метален парапет с дължина 730 м с цел обезопасяване на кейовата стена в участъка от Речна гара до Колодрума.

В обхвата на обект „Рехабилитация на пристанищната инфраструктура, обслужваща корабните места в участъка от „Речна гара“ до „Колодрума“ – пристанищен терминал Видин-център“ през 2017 г. е изградена подземна електрическа мрежа за ниско напрежение с трасе от трафопоста в сграда „Оперативна“ до короната на кейовата стена. Прокарани са електрически изводи до действащите 5 корабни места. Създаден е резерв от 5 извода за бъдещо развитие на терминала. По протежението на изпълнения метален парапет е изградена пешеходна алея с тротоарна настилка. Построени са 8 площадки за отдих с пейки.

Приключването на рехабилитацията на пристанищен терминал Видин-център благоприятства развитието му в зона за отдих като продължение на Дунавския парк на гр. Видин. Изпълнението на обекта е естествено продължение на инициативата на ДППИ за отваряне на пристанищата към градовете и вписването им в градската среда чрез създаване на зона за обществен достъп.