Световно отличие за ДППИ в сферата на ГИС технологиите

15 Ноември 2017

ДП „Пристанищна инфраструктура“ получи най-престижното международно отличие в областта на ГИС технологиите за внедрената Интегрирана информационна система за мониторинг на Черно море. Специалната награда беше връчена на генералния директор Ангел Забуртов от Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България. Проектът на ДППИ беше отличен сред повече от 100 000 международни проекта в сферата на ГИС технологиите.

Официалната церемония, която отличава организациите в България, които работят усилено за прилагане на Геопространствените технолологии у нас и реализират стратегически постижения в областта на ГИС, се проведе на 15 ноември 2017 г. по случай Световния ГИС Ден.

Това не е първото отличие за Системата за мониторинг на Черно море в реално време. Успешният проект е носител на още две награди: за изключителни заслуги в областта на Геопространствените технологии у нас /Световен ГИС Ден 2016/ и за специален принос за развитието на екологични модерни технологии в конкурса „ИТ проект на 2016-а година“.

МИС на Черно море получи признанието на международната ГИС общност още през месец юли 2017 г., когато президентът на ЕСРИ Джак Данджермонд представи системата пред над 16000 души от бранша като пример за добра практика в сферата на моделиране и оценка на околната среда. Това се случи по време на 37-ата ЕСРИ потребителска конференция, която се проведе в Сан Диего, Калифорния.

Световният ГИС Ден се провежда у нас за 19-и пореден път по инициатива на ЕСРИ България.