Ангел Забуртов откри престижна изложба, посветена на историята на българските пристанища и българо-френското сътрудничество

28 Юли 2017

 

В присъствието на френския посланик Н. Пр. Ерик Льобедел и генералния секретар на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество Н. Пр. Майкъл Христидис, генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ г-н Ангел Забуртов откри изложбата „Европейското преоткриване на Черно море. Френски връзки” на 28 юли 2017 г. в сградата Магазия 1 на пристанище Бургас.

Организатори на събитието са Дипломатически институт към Министъра на външните работи на Р България и Международен търговски и културен център ГЕОПАН. Експозицията гостува в Бургас със съдействието на Областна управа и Община Бургас под специалния патронаж на ДППИ по случай навършването на 25 години от създаването на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

Изложбата, резултат от вековното сътрудничество между Франция и България, представлява картини, старинни снимки на пристанищата Бургас и Варна и техните фарове, стари географски и морски карти на френската картографска школа, дневници на пътешественици и дипломати. Уникалната експозиция разказва историята на построяването на двете черноморски пристанища от френски строители и инженери, и на морските ни фарове, издигнати от френска фирма преди повече от 100 години. Пристанище Бургас е представено с четири пана, а на плаката на изложбата е поместена карта на Бургас и Бургаския залив, изработена преди двеста години от французина Тетбу дьо Марини.

Изборът на мястото за подреждане на изложбата не е случаен. Реновираната от ДППИ Магазия 1 е една от най-старите постройки на пристанището. Построена e през 1906 г. по технологията, по която е изградена Айфеловата кула, и е пример за успешно съхранена история.

Събитието протече при изключително голям интерес и препълнена зала, а официалната част завърши с камбанен звън. По стар морски обичай посланикът на Франция в България удари откритата край бреговете на Ахтопол камбана на френския търговски кораб "Charles", плавал преди повече от един век, и с този символичен знак възвести ново начало във френското търговско и културно присъствие в Черноморието.

Бургазлии и гости на града могат да разгледат експозицията и да се потопят във вълнуващата история на българските пристанища до 14 август 2017 г.