МИС на Черно море получи признанието на международната ГИС общност

13 Юли 2017

 

Информационната система на ДП „Пристанищна инфраструктура“ за мониторинг на Черно море в реално време беше представена от президента на водещата компания в сферата на Географските информационни системи ЕСРИ г-н Джак Данджермонд пред международната ГИС общност като пример за добра практика в сферата на моделиране и оценка на околната среда. Това се случи по време на откриващата сесия на 37-та ЕСРИ потребителска конференция на 10 юли 2017 г. в Сан Диего, Калифорния.

Над 16 000 души от бранша се запознаха с последните тенденции в развитието на ГИС технологиите. Бяха представени топ проекти от цял свят в различни категории, които да послужат като пример и вдъхновение за присъстващите на събитието експерти.

МИС на Черно море е изградена от консорциум "СТЕМО-ЕСРИ" под формата на уеб портал, поддържащ множество специализирани уеб ГИС приложения. Тя е реализирана с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 в рамките на Програма „Иновации в зелената индустрия“ в България. Успешният проект е носител на две специални награди: за изключителни заслуги в областта на геопространствените технологии у нас и за особен принос за развитието на екологични модерни технологии.