Наградиха ДП „Пристанищна инфраструктура“ за специални постижения в областта на ГИС технологиите

17 Ноември 2016

Най-високото отличие в областта на ГИС технологиите получи успешно реализираният проект на ДП „Пристанищна инфраструктура“ „Мониторинг и информационна система за Черно море“. Специалната награда беше връчена на генералния директор г-н Ангел Забуртов по време на тържествена церемония по повод световния ден на Географските информационни системи.

Денят на ГИС се отбелязва за 18-а поредна година в България. По традиция на този ден се връчват и годишните награди за стратегически постижения в областта на ГИС технологиите. Организатор на престижното събитие е ЕСРИ България.

Системата за мониторинг на Черно море получи признанието и на световни учени, разработващи най-новите космически технологии, по време на IV Световна среща на Университетския консорциум за космически технологии, която се проведе в края на месец октомври 2016 г. в к. „Камчия“ до Варна.

Системата е уникална по рода си за България- позволява събирането на данни в реално време от голям брой източници, включително и от програмата „Коперник“. Следи състоянието на различните параметри на околната среда, морските пространства, крайбрежните зони, пристанищната инфраструктура и др. Изградена е чрез използване на добрите практики на Норвежката брегова администрация в разработването и управлението на системата BarentsWatch.