Системата за мониторинг на Черно море беше представена на световно изложение за космически технологии

25 Октомври 2016

ДП „Пристанищна инфраструктура“ представи иновативната информационна система за мониторинг на Черно море в реално време на IV Световна среща на Международната организация „University Space Engineering Consortium“ – UNISEC /Университетски консорциум за космически технологии/, която се проведе в комплекс „Камчия“ до Варна през изминалата седмица.

В срещата взеха участие над 150 експерти, университетски преподаватели и студенти от 31 държави, сред които Япония, Сингапур, САЩ, Канада, Египет, Франция, Испания, Германия, Полша и България, които обмениха опит в проектирането и приложението на високо технологични малки спътници в различни специални области, сред които наблюдение на земната повърхност и атмосферата, ранно предупреждение за земетресения, комуникации, улавяне на космически отпадъци.

Световните учени, разработващи най-новите космически технологии, останаха впечатлени от системата за мониторинг на Черно море и някои от тях дори изразиха готовност да я захранват с данни.

Уникалната по рода си за България система позволява събирането на данни в реално време от голям брой източници, включително и от програмата „Коперник“. Системата следи състоянието на различните параметри на околната среда, морските пространства, крайбрежните зони, пристанищната инфраструктура и др. Изградена е чрез използване на добрите практики на Норвежката брегова администрация в разработването и управлението на системата BarentsWatch. Бенефициент по проекта „Мониторинг и информационна система за Черно море“ е ДППИ.

Информационната система е със свободен достъп:

https://misbs.bgports.bg/bg.