ДППИ отбеляза празника на река Дунав с речно кръщение на над 60 деца от ПГРКК – Русе

29 Юни 2016

С речно кръщение на възпитаници от „Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване“ /ПГРКК/ в Русе, организирано от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ /ДППИ/, бе отбелязан днешният Международен ден на река Дунав – 29 юни 2016 г. Празникът започна с жива река от 62-ма ученици от девети и десети класове на ПГРКК – Русе, облечени в синьо, която символично „се изля“ по улиците на града до река Дунав. Пред сградата на Речния информационен център – Русе на ул. „Пристанищна“ №20 А властелинът на реки и морета цар Нептун извърши речно кръщение на децата в присъствието на заместник кмета на гр. Русе Димитър Наков, заместник областния управител на града Валентин Колев, председателя на Общинския съвет проф. дтн Христо Белоев и други официални гости и журналисти.

След като придобиха нови речни и морски имена, учениците от ПГРКК направиха кратка разходка с кораба „Русчук“, собственост на „Дунавски драгажен флот“ АД. След това им беше направена демонстрация как функционира речната информационна система. Накрая учениците имаха възможността да видят как протича един работен ден на пристанищен терминал Русе-запад и да се запознаят с неговата история. Междувременно възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ направиха празника още по-весел, като изработиха пъстроцветни хартиени кораби.

В рамките на деня граждани и посетители на Русе имаха възможността да разгледат изложбата на тема „Река Дунав, Русе и неговото пристанище“, организирана от ДП „Пристанищна инфраструктура“, разположена в центъра на града на пл. „Хан Кубрат“ в близост до фонтан Цигуларчето.