Открит е и Бреговият център във Варна

15 Август 2015

Премиерът Бойко Борисов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ /ДППИ/ Ангел Забуртов прерязаха лентата на Бреговия център за управление и информационно обслужване на корабоплаването във Варна на празника на града. В рамките на една седмица ДППИ откри двата брегови центъра, идентични по своите функции, във Варна и Бургас, които ще следят за корабоплаването. Двете сгради са изградени по проект „Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове” – фаза 3 /VTMIS/, съфинансиран от ЕФФР чрез Оперативна програма „Транспорт“. Възложител на проекта е ДП „Пристанищна инфраструктура“.

С функционирането на двата брегови центъра, които са в постоянно взаимодействие, контролът по цялото българско Черноморие на всички преминаващи обекти вече е факт, ще се оказва съдействие на всеки бедстващ кораб, стана ясно от думите на премиера Борисов по време на официалната церемония по откриване на центъра във Варна.

Двата нови брегови центъра във Варна и Бургас вече наблюдават цялата водна граница на България, заяви от своя страна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той допълни, че тяхното функциониране ще доведе до повишаване на ефикасността на работата на специализираните служби и на военноморските сили.

Приключваме един изключително мащабен и сложен проект качествено и в срок, заяви от своя страна Ангел Забуртов, генерален директор на ДППИ.

На събитието присъстваха още министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, представители на централната и местната власт, на морската общественост, гости и граждани на града.

Събитието се проведе пред Бреговия център, разположен в Аспаруховия парк. Освен пристанищно съоръжение, той е и архитектурна забележителност, заради креативната си визия. В нея е разположен оперативен център за управление на морския трафик – VTS Center Varna, който наблюдава и насочва корабния трафик в морските пространства северно от нос Емине.

В сградата се намира и българският оперативен център на Световната морска система за бедствия и безопасност GMDSS Operating Center. От него ще се осъществяват всички комуникации, ангажимент на страната ни по силата на Конвенцията за опазване на човешкия живот по море /SOLAS Convention/. Центърът разполага с телевизионни и термовизионни камери, станция за метеонаблюдение и друга специална апаратура. В случай на аварийни ситуации в Бреговия център-Бургас, Бреговият център във Варна ще има готовност да поема дейността по цялото Черноморие.

Строителството на двете сгради, от които се осъществява управлението и информационното обслужване на корабоплаването в българското Черноморие, започна през април миналата година. Договорът за проектиране и строителство на двата брегови центъра е на стойност 3 767 700 лв. без ДДС, с изпълнител консорциум „Мидия – Диана Комерс“. Доставката и монтажа на електронните съоръжения, хардуер и софтуер оборудване  се осъществи от Консорциум „Транслинк“ и е на стойност 27 735 686,00 лв. без ДДС.  Общата стойност с ДДС на целия проект е 39 145 117,96 лева.

С успешното му приключване България ще бъде една от първите държави членки, които ще изпълнят изискванията на Европейския съюз, които засягат безопасността на корабоплаването и евродирективата, изискваща електронна обработка на корабните документи.