Премиерът Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски и генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов прерязаха лентата на Бреговия център в Бургас

08 Август 2015

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, кметът на Община Бургас Димитър Николов и генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов официално откриха новопостроения Брегови център за управление и информационно обслужване на корабоплаването в Бургас на 8 август 2015 г.

Сградата е изградена в рамките на проект „Информационна система за управление на трафика на плавателните съдове /VTMIS/ – фаза 3“, съфинансиран от ЕФРР чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Изпълнител на проектирането и строителството е консорциум „Мидия – Диана Комерс“, с ръководител на проектантския екип арх. Николай Симеонов от „Вамос“ ООД, а високотехнологичното оборудване е доставено и инсталирано от консорциум „Транслинк“.

Бреговият център в Бургас ще обслужва трафика в морските пространства южно от нос Емине, при необходимост има възможност да покрива и северния район. Иновативният център ще следи за спазване на системата за движение в морските пространства на Република България, ще събира информацията и ще координира действията на корабите с оглед избягването на ситуации, които могат да доведат до аварии, сблъскване, засядане и потъване на кораби, както и ще подпомага търсенето и спасяването на човешки живот по море. 

На 15 август ще бъде открит официално и новоизграденият брегови център във Варна, като събитието съвпада с празника на града. От новопостроената сграда в морската столица ще се извършва обмен на информация с корабите, плаващи в морските пространства на Република България, северно от нос Емине, но при необходимост ще разполага с възможността да обслужва трафика на плавателни съдове и в южната част. Между двата брегови центъра ще има непрекъснат обмен на информация.

Проект „Информационна система за управление на трафика на плавателните съдове /VTMIS/ – фаза 3“ е на обща стойност 39 145 117,96 лева. С неговото реализиране се осигурява непрекъснато наблюдение на морските пространства на Република България; създават се предпоставки за повишаване ефективността при морско търсене и спасяване на бедстващи плавателни съдове; повишава се информационното осигуряване за подобряване на условията за опазване на морето и крайбрежните територии от замърсяване; подобраява се събирането и предоставянето на необходима информация за корабоплаването на всички служби, които се нуждаят от нея, както и се създават предпоставки за максимално ефективен морски бизнес.