Документална изложба показва историята на българските морски и речни пристанища

20 Май 2015

На 18 май 2015 г. във Варна генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов откри фото документална изложба „Българските пристанища /1879 – 2014/. Хроника”, съставена по едноименната книга. Събитието се състоя в залата на Държавен архив - Варна пред известни личности от морската общественост на града. „Това е първото издание на книгата за историята на българските пристанища, но няма да е последно”, каза Ангел Забуртов.

„От името на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” поемам ангажимент да преиздадем книгата, като отчетем всички препоръки”, допълни той.

snimka2

"Надявам се в следващите издания на книгата, да има повече място за бъдещото развитие на българските пристанища и по-конкретно на пристанище Варна" , каза на откриването Стоян Пасев, областен управител на Варна. „За да се развива варненското пристанище е необходимо всички ние да се обединим около една обща визия за бъдещето му“, допълни още той.

 Изложбата включва 20 табла със снимки и факсимилета от най-важните събития, свързани с изграждането и развитието на българските морски и речни пристанища. Нейн автор е Атанас Панайотов, който е написал и книгата „Българските пристанища /1879 – 2014/. Хроника”. Изложбата ще гостува още в Бургас и Русе.

Kнигата „Българските пристанища /1879 – 2014/. Хроника” e издадена по инициатива на Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” по случай 135 г. пристанищно дело в България. В нея за първи път са събрани основните дати и събития от историята на българските морски /на Черно и Егейско море/ и дунавски пристанища.