ДППИ представи книга, посветена на българските пристанища

18 Май 2015

Днес, 18 май 2015 г., в Дом на моряка в гр. Варна беше представена книгата „Българските пристанища /1879 – 2014/. Хроника”, издадена по инициатива на Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура”. Тя е посветена на 135 г. пристанищно дело в България. В нея за първи път са събрани основните дати и събития от историята на българските морски /на Черно и Егейско море/ и дунавски пристанища. Неин автор е докторът по история и известен морски публицист и изследовател Атанас Панайотов.

В луксозното цветно издание на 200 страници се представят всички известни и малко известни факти от историята на българските черноморски и дунавски пристанища. В хрониката на българските пристанища е събран целият снимков архив, свързан с изграждането и развитието им. Издаването на книгата е съпътствано с изложба, посветена на историята на българските пристанища. Във Варна изложбата ще бъде открита на 18 май 2015 г. в изложбената зала на Държавен архив – Варна. След това тя ще бъде представена и в градовете Бургас и Русе.

„С издаването на „Българските пристанища /1879 – 2014/. Хроника” Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” не само отбелязва юбилея от сформирането на първата държавна пристанищна административна структура в България, но и припомня важността на пристанищата и тяхната дейност за развитието на всяка една държава”, заяви Ангел Забуртов, генерален директор на ДДПИ. „Това е първи опит да се събере на едно място всичко, свързано с изграждането и развитието на българските морски и речни пристанища”, допълни той.

На пресконференцията беше отчетен и напредъкът на ДППИ по изпълнение на проекта „Информационна система за управление на трафика на плавателните съдове /VTMIS/ – фаза 3”. Проектът се финансира от Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. и е на обща стойност 32 724 313,87 лв. „С успешното приключване на проекта, България ще бъде една от първите държави-членки, които ще изпълнят изискванията на Европейския съюз, които касаят безопасността на корабоплаването и евродирективата, изискваща електронна обработка на корабните документи”, заяви Златко Кузманов директор на дирекция "Ръководство на корабния трафик - Черно море" в ДППИ и ръководител на проекта. В момента изпълнението на проекта е на фаза Акт 15 за всички изградени строителни обекти и е стартирала процедура за вземане на Акт 16.

Предстои дооборудване на кулите за управление на трафика и провеждането на изпитания. Цялостното изпълнение на проект VTMIS трябва да приключи през настоящия летен сезон.

Генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов съобщи, че е сключен договор за проектиране на Интермодален терминал – Варна на стойност 8 млн. лв, които ще бъдат платени от бюджета на ДППИ, чрез капиталов трансфер от републиканския бюджет. След приключване на проектната част ще се търси инвеститор за изграждане на проекта. Стартирала е и първа фаза по ремонта на вълнолома в град Варна.