Версия за печат

01158-2019-0004

BG-София:

Решение за откриване на процедура


Професионална област, в която попада предметът на обществената поръчка

-- Извън списъка


Решение номер РД-10-01 от дата 14.02.2019 г. 

І: Възложител

Секторен

I.1) Наименование и адрес
Национален идентификационен No (ЕИК): 130316140

BG, Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура, бул. Шипченски проход № 69, ет. 4, За: инж. Спас Вучев - експерт в дирекция Инфраструктура, акватория и собственост, България 1574, София, Тел.: 02 8079930; 02 8079999, E-mail: office@bgports.bg, Факс: 02 8079966

Интернет адрес/и:

Основен адрес (URL): www.bgports.bg.

Адрес на профила на купувача (URL): http://www.bgports.bg/bg/zop.

I.4) Основна дейност

Експлоатация на географска област


ІI: Откриване

Откривам процедура

за възлагане на обществена поръчка


Поръчката е в областите отбрана и сигурност:

НЕ

ІI.1) Вид на процедурата

Публично състезание


IІI: Правно основание

Чл. 18, ал. 1, т. 12 от ЗОП

IV: Поръчка

IV.1) Наименование

"Мониторинг за състоянието на пристанищните съоръжения в пристанищата за обществен транспорт с национално значение и доклад за резултатите"

IV.2) Обект на поръчката
Услуги
ІV.3) Описание на предмета на поръчката

Предметът на поръчката е мониторинг на пристанищните съоръжения – кейови стени и вълноломи в пристанищата за обществен транспорт с национално значение, чрез извършването на последващи цикли на прецизни геодезически измервания по съществуващата реперна мрежа, както и изграждане на реперна мрежа и извършване на измервания – нулев цикъл за пристанищните терминали, за които не е изградена реперната мрежа. С разпоредбите на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВВППРБ), на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) е вменено задължението за поддържане на пристанищната инфраструктура на територията на пристанищата за обществен транспорт с национално значение. Пристанищните хидротехнически съоръжения /вълноломи, кейови стени и пр./, които са част от елементите на пристанищната инфраструктура, са трайно прикрепени към терена и защитават пристанищните територии от ветрово и вълново въздействие като същевременно обслужват връзката между корабите и брега. В процеса на експлоатация, тези съоръжения са подложени на различни динамични въздействия, в резултат на което настъпват изменения и деформации в конструкциите им, което води до промяна във възможностите за тяхното натоварване. За определяне устойчивостта на хидротехническите съоръжения на територията на пристанищните терминали, предоставени за управление на ДППИ, както и предотвратяване на възможни аварии или разрушения по време на експлоатацията им, се е наложила практиката за извършване чрез геодезически измервания на периодичен контрол и наблюдение на настъпилите деформациите в конструкциине им. Чрез сравняване на получените резултати с тези от предходни измервания, чрез деформационен анализ се определя и степента им на устойчивост на натоварвания и атмосферни влияния. Като превенция срещу сериозни разрушения на кейовите стени в резултат на опостушителното действие на водата, както и на експлоатационните им натоварвания през 2005 г. са изградени първите системи за мониторинг на пристанищните съоръжения. За осигуряване на безопасната експлоатация на пристанищните съоръжения на територията на пристанищата за обществен транспорт с национално значение през 2005 г., на базата на методика и технология разработена през 2003 г. от „Институт по воден транспорт” ЕООД, са изградени първите реперни мрежи за мониторинг на пристанищните съоръжения. До момента са извършени няколко цикъла геодезически измервания за повечето от терминалите, като последният цикъл е завършен през 2016 г., а резултатите от различните измервания са систематизирани и са направени сравнения между тях. В съответствие с чл. 48, ал. 1 от ЗОП необходимите характеристики на предмета на поръчката са подробно индивидуализирани в изискванията на Възложителя, залегнали в Техническата спецификация за поръчката.

ІV.4) Обществената поръчка съдържа изисквания, свързани с опазване на околната среда

НЕ

IV.5) Информация относно средства от Европейския съюз
Обществената поръчка е във връзка с проект и/или програма, финансиран/а със средства от ервопейските фондове и програми

НЕ

IV.6) Разделяне на обособени позиции
Настоящата поръчка е разделена на обособени позиции

НЕ

Мотиви за невъзможността за разделяне на поръчката на обособени позиции

Възложителят не предвижда разделяне на обществената поръчка на обособени позииции поради еднотипния характер на услугата. Прогнозната стойност на поръчката е в рамките на стойностния праг по чл. 20, ал. 2, т. 2 от ЗОП, което дава възможност на Възложителя да проведе процедура за възлагане на обществена поръчка чрез публично състезание по чл. 18, ал. 1, т. 12 от ЗОП по реда, посочен в чл. 178-181 от ЗОП. Провеждането на публично състезание гарантира в максимална степен свободна и лоялна конкуренция при избор на изпълнител, ефективно и целесъобразно изразходване на бюджетни средства. Разделянето на предмета на поръчката на обособени позиции не би било целесъобразно и би могло да затрудни технически изпълнението й, в случай че е необходимо координиране на работата на различни изпълнители за отделните позиции, както и да повиши риска от ненавременно изпълнение на дейностите. Възлагането на обществената поръчка без разделяне на обособени позиции няма до доведе до ограничаване на конкуренцията и нарушаване на основните принципи на ЗОП.

IV.7) Прогнозна стойност на поръчката
Стойност, без да се включва ДДС: 200000 BGN
IV.8) Предметът на поръчката се възлага с няколко отделни процедури

НЕ


V: Мотиви

V.1) Мотиви за избора на процедура

Прогнозната стойност на поръчката е в рамките на стойностния праг по чл. 20, ал. 2, т. 2 от ЗОП, което дава възможност на Възложителя да проведе процедура за възлагане на обществена поръчка чрез публично състезание по чл. 18, ал. 1, т. 12 от ЗОП по реда, посочен в чл. 178-181 от ЗОП. Провеждането на публично състезание гарантира в максимална степен свободна и лоялна конкуренция при избор на изпълнител, ефективно и целесъобразно изразходване на бюджетни средства.

V.3) Настоящата процедура е свързана с предходна процедура за възлагане на обществена поръчка или конкурс за проект, която е
Публикувано в регистъра на обществените поръчки под уникален №: --

VI: Одобрявам

обявлението за оповестяване откриването на процедура
документацията

VII: Допълнителна информация

VII.2) Орган, който отговаря за процедурите по обжалване

Комисия за защита на конкуренцията, бул. Витоша № 18, Република България 1000, София, Тел.: 02 9884070, E-mail: cpcadmin@cpc.bg, Факс: 02 9807315

Интернет адрес/и:

URL: http://www.cpc.bg.

VII.3) Подаване на жалби
Точна информация относно краен срок/крайни срокове за подаване на жалби

Съгласно разпоредбата на чл. 197, ал. 1, т. 4 от ЗОП, жалба може да се подава в 10-дневен срок от изтичането на срока по чл. 179 от ЗОП, а право на обжалване има всяко заинтересовано лице.

VII.4) Дата на изпращане на настоящото решение

14.02.2019 г. 


VIII: Възложител

VIII.1) Трите имена

Ангел Борисов Забуртов

VIII.2) Длъжност

Генерален директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура"